Праект "Сацыяльная перадышка" у Доме дзіцяці г. Магілёва

Сацыяльная перадышка - гэта кароткі адпачынак для бацькоў або асоб, якія выхоўваюць дзіця з інваліднасцю, на перыяд 28 каляндарных дзён 1 раз у год, з мэтай прадастаўлення ім магчымасці для аднаўлення сіл, вырашэння сямейна-бытавых пытанняў, у той час, як іх дзіця будзе знаходзіцца пад апекай кваліфікаваных спецыялістаў стацыянарнага аддзялення Цэнтра.

Агульныя характарыстыкі паслугі сацыяльнай перадышкі

Цяжкая хвароба дзіцяці, інваліднасць - гэта велізарны стрэс для яго бацькоў і блізкіх сваякоў, які стварае асаблівы мікраклімат у сям'і, становіцца прычынай дэпрэсіі ў бацькоў. Кожная сям'я, апынуўшыся ў такой цяжкай жыццёвай сітуацыі, мае патрэбу ў дапамозе і падтрымцы спецыялістаў. Сыход за цяжкахворым дзіцем, дзіцём-інвалідам - гэта пастаянная нагрузка, як фізічная, так і эмацыйная (24 гадзіны ў суткі, усе 365 дзён у годзе і на працягу многіх гадоў), якая патрабуе мабілізацыі ўсіх сіл, моцнага здароўя і вытрымкі з боку тых, хто клапоціцца пра дзіця. Бацькі разам адчуваюць неабходнасць у невялікім перапынку ў клопаце пра дзіця, ім патрэбны змена абстаноўкі і кароткачасовы адпачынак. У сувязі з гэтым набыў актуальнасць пытанне арганізацыі ў Доме дзіцяці часовага кругласутачнага знаходжання цяжкахворых дзяцей з інваліднасцю, якія выхоўваюцца ў сем'ях.

Найважнейшымі характарыстыкамі аказання паслугі сацыяльнай перадышкі з'яўляюцца:

• паслуга сацыяльнай перадышкі накіравана на працяг мерапрыемстваў, якія праводзяцца з пацыентам да яго ўладкавання на сацыяльную перадышку, якія распрацаваны з улікам яго асаблівасцяў;
• індывідуальны падыход пры арганізацыі рэжыму дня дзіцяці: каманда спецыялістаў Дома дзіцяці распрацоўвае індывідуальныя планы сыходу за дзіцем і працы з ім з улікам звыклага рэжыму (уздым, змена часу сняданку, абеду) для задавальнення яго патрэбаў і інтарэсаў;
• наяўнасць магчымасці для аднаўлення фізічных і эмацыйных сілаў: бацькі і члены сям'і атрымліваюць вольны час, каб вырашыць тэрміновыя праблемы, здзейсніць паездку, камандзіроўку або проста трохі адпачыць, і надаць увагу ўласнага здароўя і інш .;
• пастаянны кантакт з бацькамі: сям'ю інфармуюць аб любым змене фізічнага стану дзіцяці (напрыклад, у выпадку раптоўнага павышэння тэмпературы), а лячэнне праводзіцца толькі са згоды бацькоў або апекуноў дзіцяці;
• стварэнне хатняга становішча па месцы аказання паслугі: ўтульнае памяшканне дзіцячай групы будзе максімальна набліжана да хатніх умоў і прыстасаваны для жыццядзейнасці дзіцяці (спецыяльныя інвентар і абсталяванне, сенсарны зона, цацкі, матэрыялы і інш.);
• комплексны характар ​​прадастаўлення паслугі: для аказання належнага сыходу дзіцяці ва працэс аказання паслугі ўцягнутыя розныя спецыялісты, у тым ліку медыцынскія работнікі, псіхолагі, сацыяльныя работнікі, а таксама валанцёры;
• захаванне цэласнасці сям'і: дадзеная паслуга спрыяе згуртаванню бацькоў і братоў і сясцёр хворага дзіцяці, памяншае стрэс і нармалізуе эмацыйны стан ўсіх членаў сям'і;
• пераадоленне сацыяльнай ізаляцыі: паслуга дазваляе дзецям з рознымі парушэннямі ў развіцці мець зносіны і ўсталёўваць сацыяльныя кантакты з іншымі людзьмі акрамя членаў сваёй сям'і (як дарослымі, так і аднагодкамі), што важна для іх далейшай сацыялізацыі і інтэграцыі ў соцыум.

Рэгіянальны цэнтр паліятыўнай дапамогі адкрыўся 29 мая на базе Магілёўскага спецыялізаванага Дома дзіцяці.
Цэнтр можа пахваліцца трыма палатамі і чатырма кабінетамі паліятыўнай дапамогі, аддзяленнем абілітацыі, кабінетам псіхалагічнай разгрузкі, выязной патранажнай службай, навучальным класам, бібліятэкай. Ён забяспечаны жыццёва неабходным і спецыяльным абсталяваннем: апаратам вентыляцыі лёгкіх, каляскамі і інш..
Партфель мультыдысцыплінарнай каманды ўключае 13 праграм паліятыўнай дапамогі з індывідуальным падыходам да пацыента. Гэта значыць, што акрамя медыцынскага суправаджэння і абілітацыі, дзеці і іх сем'і атрымаюць сацыяльную адаптацыю, арганізацыю адпачынку і вольнага часу, маральную падтрымку.

Скарыстацца сацыяльнай перадышкаю ў 28 дзён могуць бацькі, якія даглядаюць за цяжкахворымі дзецьмі. За гэты час яны адновяць сілы і вырашаць сямейна-бытавыя пытанні.

Зараз рэгіянальны цэнтр паліятыўнай дапамогі разлічаны на насельніцтва Магілёва і Магілёўскага раёна, але ў будучыні, магчыма, ён будзе абслугоўваць усю вобласць.